Popis

Neurolingvistické programovanie prináša iný pohľad na chudnutie. Techniky NLP vám pomôžu vniesť NOVÚ efektívnu stratégiu do neustáleho kolotoča chudnutie a priberanie.

Stáva sa vám, že nejete z hladu, ale z iných dôvodov? Podliehate fígľom obchodníkov a nakupujete vždy viac jedla, než je potrebné? Riešite stresy sladkosťami a máte po ich konzumácii pocity viny?

Pokus sa v týchto situáciách spoznávate, je práve pre vás určený e-book o Neurolingvistickom programovaní.

K rovnakému cieľu môžu viesť rôzne cesty
Metodika STOBu je založená na tom, že okrem znalostí o výžive je dôležité vedieť pracovať aj s emóciami a myšlienkami, ktoré často vedú k jedlu nad plán a na priberanie. K zmene týchto nevhodných návykov môžu pomôcť rôzne psychoterapeutické prístupy. K tým veľmi efektívnym patrí práve NLP – neurolingvistické programovanie.

Čo je podstata prístupu NLP?
Všetci máme tú skúsenosť, keď sme si o niečom mysleli, že to nezvládneme, a napriek tomu tú činnosť teraz robíme a zvládame bez problémov. Spomeňte si napríklad, ako ste vtedy považovali za nemožné naučiť sa nový jazyk, šoférovať auto alebo napríklad lyžovať. V určitom okamihu, ste však objavili, ako na to. Z nemožného sa stalo možné a dokonca bežné.

Nemožné to bolo len s tou starou stratégiou a presvedčením, ktoré nefungovali. Preto diéty zlyhávajú. Aj keď máme pocit, že skúšame stále niečo nové, v skutočnosti ideme podľa stále jednej a tej istej stratégie, len obsah diéty je iný. Pokiaľ tá zlyháva, môže to v nás potom upevniť presvedčenie, že nie sme schopní dosiahnuť zdravú váhu („Veď už som to toľkokrát skúšala a nešlo to!“).

Je však pravdepodobné, že ste sa len stále dookola pokúšali robiť veľké a nepríjemné zmeny, ktoré naviac určoval niekto, kto nepoznal potreby vášho tela a duše. Táto stratégia však dlhodobo nefunguje a je preto potrebné vyskúšať inú.

Ako takú fungujúcu stratégiu nájsť? Na to pozná odpoveď neurolingvistické programovanie. Postupy a techniky v našom ebooku vás naučia, ako do neefektívneho riešenia neustáleho chudnutia a naberania vniesť novú stratégiu riešenia a vďaka tomu dôjsť aj k žiaducemu výsledku – trvalému udržaniu optimálnej váhy.

Čo v e-booku nájdete?
Po teoretickom úvode rozoberieme obvyklé situácie, ktoré vedú k jedlu navyše, av praktickej časti si pomocou písaného textu a audionahrávok vychádzajúcich z NLP nacvičíte riešenie týchto situácií.

Po nácviku budete vedieť aplikovať techniky na situácie typické práve pre seba. Vnesiete do možno pre hocikoho dlhodobého problému s váhou novú stratégiu.

1. Teoretická časť

  • Čo je to NLP
  • Niektoré princípy NLP
  • Ako tvoríme svoj obraz sveta
  • Submodality a ako ich využiť pre svoj prospech
  • Motivácia a stratégia
  • Zmena emočného stavu pomocou kotvenia
  • Metamodel
  • Presvedčenie a hodnoty
  • Úrovne zmeny

2. Praktická časť

Ako zvládať jedlo navyše oproti plánu

Spúšťače provokujúce k jedlu navyše oproti plánu

  • Vonkajšie spúšťače
    Vnútorné spúšťače
    Techniky vedúce k zvládaniu jedla navyše

Nácvik konkrétnych situácií

Vonkajšie spúšťače provokujúce jedlo navyše

Nekontrolované jedenie pri vybaľovaní nákupu
Konzumácia nadmerného množstva jedla v dôsledku príležitosti
Konzumácia jedla pri televízii (v reklamných pauzách)
Vnútorné spúšťače provokujúce jedlo navyše

  • Zajedanie hnevu
    Riešenie osamelosti
    Jedlo ako reakcia na stres
    Jedlo ako riešenie strachu, obáv, úzkostí
    Jedlo ako riešenie únavy
    Jedlo ako riešenie smútku, bezmocnosti
    Jedlo ako únik zo stereotypu, prerušenie činnosti
    Umocnenie pohody
    Vnútorné spúšťače provokujúce jedlo navyše – myslenie

Čiernobiele myslenie buď – alebo
Nereálne ciele
Neverím si, negatívne sebahodnotenie
Začnem chudnúť od…
S kilami navyše som človek bez vôle
S kilami navyše nemôžem
O autorke
Mgr. Helena Grygarová je skúsená psychoterapeutka. Prešla výcvikom NLP vo Veľkej Británii. V terapeutickej praxi sa jej osvedčilo zaradiť NLP k ďalším terapeutickým prístupom, ktoré pomáhajú klientom na ceste k dosiahnutiu zdravej váhy.

Viac informácií o terapeutke nájdete na jej webových stránkach www.helena-gry.com.